Co wspólnego mają wymagający szefowie kuchni z imprezami integracyjnymi?

bartbo-cheefs-only

Dziś podzielimy się refleksjami jakie niedawno nas naszły. Było to przy okazji imprezy Cheefs Only (już po raz drugi pomagaliśmy przy jej realizacji). Spojrzymy na szefów kuchni od innej strony niż przywykliśmy - nie od kulinarnej, ale od strony biznesowej. Okazuje się bowiem, że szefowie kuchni jak mało kto skupiają się na najważniejszym czynniku każdego biznesu... i można z nich brać przykład.

SZEF kuchni, czyli manager zespołu z nożem w ręku. Trzeba mieć niesamowitą osobowość, by sprostać takiemu zadaniu, bo oprócz tego, że jest zdolnym w fachu specjalistą to pełni też rolę przełożonego tzn. jest odpowiedzialny za organizację pracy i jej efekty. Musi myśleć wielowymiarowo o zaopatrzeniu, o smacznych przepisach, o ekspozycji dania, ale też o ludziach z którymi współpracuje.

Jest na świecie kilka bardzo wyrazistych przykładów szefów kuchni, a jednocześnie szefów imponujących biznesów, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą. Jak mogliśmy zaobserwować sukces restauracji nie stoi (tylko) za wymianą karty menu, ale głównie za zmianą sposobu myślenia i podejścia do pracy, na każdym szczeblu funkcjonowania. Zespół to podstawa! Na sukces biznesu wpływają ludzie i jest to prawda uniwersalna niezależna od rodzaju działalności. Praca w kuchni musi być dobrze poukładana – efektywna. Musi być ktoś to lideruje i ma sporą dawkę wiedzy i umiejętności w swoim fachu, umie współpracować z właścicielami (o ile nie jest to właściciel sam w sobie), managerem i resztą załogi. Dobrze zintegrowane zespoły, to ekipy w których członkowie rozumieją swoją rolę i dobrze spełniają powierzone im zadania. W dobrym zespole zawsze występuje element wzajemnego wsparcia i pomocy. To wykorzystanie talentu w każdym elemencie obsługi klienta. Smakowite danie serwowane z uśmiechem jest efektem, którego oczekuje klient i elementem który może dawać satysfakcję wszystkim zaangażowanym w przygotowanie tej ”porcji przyjemności”.

Zmiana podejścia do pracy wymaga czasami głębokiego remanentu w głowie. Często właściciele nie chcą dopuścić innych myśli do głowy niż te, że to oni znają się najlepiej na gotowaniu, zarządzaniu i prowadzeniu biznesu. Prawda jest niestety bolesna i jednoznaczna. Najłatwiej zapomnieć i pominąć oczywiste sprawy. Szacunek, motywacja i integracja pracowników. Wszystkie te aspekty mogą objawiać się na różne sposoby: w sposobie komunikacji, odpowiednim dobieraniu i przestrzeganiu zakresu obowiązków, adekwatnym do stanowiska i terminowym wypłacaniu poborów, jasnych zasadach pracy, dbaniu o atmosferę między pracownikami.

Świadome podejście do biznesu który ma osiągnąć sukces zawsze będzie ukierunkowane na zespół. Nie zbudujemy silnego biznesu bez ludzi, którzy dobrze pojmują poczucie obowiązku. Sam właściciel nawet jeśli jest geniuszem nie zdziała zbyt wiele, dopiero połączenie sił całej drużyny da przepotężną moc – moc jakości i obsługi klienta na najwyższym poziomie.

Pełne zaangażowanie pracowników w sprawy firmy i pełne zaangażowanie firmy w sprawy pracowników, musi być znak równości w tym równaniu. Jeśli wracają stare nawyki i próba fałszowania rzeczywistości wszystko skończy się porażką. Nawet, gdy chwilowo jest lepiej, to blokowanie potencjału zespołu nie przynosi takich efektów jakie mogłoby przynieść, albo co gorsze, nie przynosi takich dobrych efektów jakie osiąga KONKURENCJA! A branża gastronomiczna jest bardzo nasyconym, trudnym rynkiem.

Wracając do samej integracji… Każda impreza niesie dla ze sobą niesamowitą wartość dodaną, jeśli odpowiednio refleksyjnie podejdziemy do tematu i wdrożymy w życie wnioski, które można zaobserwować. Tak właśnie wygląda nasza praca, a samo spotkanie z kucharzami nauczyło nas jeszcze innego patrzenia na świat.

Co ciekawego Szefowie Kuchni oprócz dbania o współpracowników, dostrzegają też potrzebę wymiany doświadczeń i zdrowej rywalizacji między sobą. Zobacz jak bawili się ostatnio na swojej imprezie integracyjnej!

Film zamieszczony dzięki uprzejmości firmy Zeelandia.

A Ty jaki rodzaj imprezy wybrałbyś dla swojego zespołu? Jeśli brakuje Ci szalonego pomysłu, to chociaż zaproś pracowników na warsztaty sushi :) Twój zespół na pewno to doceni! No chyba, że wolisz zrobić to z pompą jak najlepsi szefowie kuchni w Polsce!

Opublikowano: 2016-01-28
Kategorie: Porady




Poznaj nas


Bartbo Sp. z o.o.
Butryny 100
10-687 Olsztyn
tel. 89 513 32 82
bartbo@bartbo.pl

Biuro pracuje od poniedziałku do piątku w godz. 08:00-18:00